Aanwezigheidsmelder: het nut en de werking

Wat is een aanwezigheidsmelder?

Een aanwezigheidsmelder, ook wel bewegingsmelder genoemd, is een apparaat dat beweging registreert en zo een signaal afgeeft. Dit signaal kan bijvoorbeeld worden gebruikt om verlichting aan of uit te schakelen of om een ​​alarm te laten afgaan.

Een aanwezigheidsmelder werkt op basis van infraroodstraling. Hij zendt voortdurende signalen uit, die worden opgevangen en geïnterpreteerd door een sensor in het apparaat. Wanneer er een beweging wordt waargenomen, verandert de reflectie van de infraroodstralen en zal de sensor een signaal afgeven.

Waarom een ​​aanwezigheidsmelder gebruiken?

Het gebruik van een aanwezigheidsmelder biedt diverse voordelen. Ten eerste is het een handige manier om energie te besparen. Verlichting die niet nodig is, wordt automatisch uitgeschakeld, waardoor het energieverbruik wordt verlaagd. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Daarnaast zorgt een aanwezigheidsmelder voor extra veiligheid. Wanneer er 's nachts iemand de woning binnendringt, zal de bewegingsmelder dit registreren en het alarm activeren. Maar ook dagelijks kan een aanwezigheidsmelder voor extra veiligheid zorgen. Wanneer er bijvoorbeeld iemand onverwacht op bezoek komt, zal de verlichting automatisch aan gaan, waardoor de bezoeker zich niet onveilig voelt.

Tot slot kan een aanwezigheidsmelder ook gewoon een handige manier zijn om meer comfort te creëren in huis. Wanneer je bijvoorbeeld late gasten hebt, hoef je niet telkens zelf de verlichting aan en uit te schakelen. De aanwezigheidsmelder doet dit automatisch voor je.

Waar plaats je een aanwezigheidsmelder?

Een aanwezigheidsmelder kan op diverse plaatsen in huis worden vermeld. De meest voor de hand liggende plaatsen zijn de gang, de trap, de kelder, de garage en de slaapkamer.

In de gang wordt een aanwezigheidsmelder gebruikt om de verlichting automatisch aan en uit te schakelen wanneer je de gang in- of uitloopt. Dit is niet alleen handig, maar ook veilig. Wil je dat je 's nachts uit bed moet, dan hoef je niet te zoeken naar de lichtschakelaar en voel je je meteen een stuk veiliger.

Op de val kan een aanwezigheidsmelder aansluiten voor meer veiligheid zorgen. Vooral 's nachts kan het beste licht op de val ook het verschil tussen veiligheid en gevaar zijn. Een aanwezigheidsmelder kan hiervoor een ideale oplossing zijn.

In de kelder kan een aanwezigheidsmelder dan weer handig zijn om energie te besparen. In de meeste gevallen wordt de kelder niet dagelijks gebruikt. Het is dan zonde om de verlichting hier ook constant te laten staan. Een aanwezigheidsmelder schakelt de verlichting automatisch aan en uit, wat het energieverbruik snel doet dalen.

Ook in de garage is een aanwezigheidsmelder handig om energie te besparen. Bovendien is het hier ook zo handig om automatische verlichting aan te schakelen wanneer je de auto binnenrijdt.

Tot slot kan een aanwezigheidsmelder ook in de slaapkamer worden gebruikt. Wanneer één van de partners 's nachts naar de badkamer moet, wordt het licht automatisch aan en uit geschakeld door de bewegingsmelder. Dat is niet alleen handig, maar ook romantisch.

Hoe installeer je een aanwezigheidsmelder?

Een aanwezigheidsmelder installeren is niet zo moeilijk. Je hebt slechts enkele eenvoudige apparaten en een beetje kennis nodig. We overlopen hierna kort de stappen die je moet volgen om een ​​aanwezigheidsmelder te installeren.

Stap 1: Markeer de positie van de aanwezigheidsmelder op de muur of het plafond.

Stap 2: Boor gaten op de gemarkeerde posities waar de schroeven in passagiers.

Stap 3: Bevestig de beugel aan de muur of het plafond met behulp van de schroeven.

Stap 4: Plaats de aanwezigheidsmelder in de beugel en zorg ervoor dat hij goed vastzit.

Stap 5: Verbind de draden volgens de handleiding van de aanwezigheidsmelder.

Stap 6: Laat de stroom aan de sensor lopen en de sensor zal de aanwezigheid van de beweging oppakken.

Conclusie

Een aanwezigheidsmelder kan bijdragen aan een beter comfort, meer veiligheid en een lager energieverbruik. Door de vele voordelen kan een aanwezigheidsmelder dan ook op diverse plaatsen in huis worden gebruikt. Een aanwezigheidsmelder installeren is niet zo moeilijk. Enkel enige kennis en enkele eenvoudige hulpmiddelen zijn nodig.

Ook interessant

Elektro componenten

Waar Te Koop Elektrische Onderdelen Voor Uw HuisIn deze tijd van computers en elektronica, elektrische onderdelen moeten zeer efficiënt te zijn en vak ...

Lees verder

Raspberry PI

Hoe Maak je de Elektrische Componenten Werken Als Magie!De Raspberry Pi is een van de meest bekende mini-computers, die goed verkocht meer dan 500 mi ...

Lees verder

Alarm systemen

Alarm systemenAlarmsystemen kunnen een nuttige en effectieve manier zijn om een ​​woning te beveiligen tegen indringers of inbrekers. Ze bestaan ​​​​u ...

Lees verder